top of page
Make_Hires-0631.JPG

kuva: Tommi Levy

Make Perttilä

Olen konsertoinut eri puolella Suomea ja Eurooppaa erilaisten kokoonpanojen kanssa vuodesta 1994 lähtien. Soololevyjä olen ehtinyt tehdä kolme: Huomenta ilo (2000 Rainmaker), Ikuinen ikävä (2002 Musiikkifarmi) ja Rakkaus olis talossa (2017 Wideline). 

 

Sooloprojektieni lisäksi olen työskennellyt studiomuusikkona, taiteellisena tuottajana ja sovittajana lukuisilla levyillä. Tuottaja/sovittaja -roolissa minut on palkittu kahdella kultalevyllä. Kuulun myös Exit -yhtyeen kokoonpanoon. Exitissä toimin kitaristina, solistina ja lauluntekijänä. Lisäksi teen yhteistyötä monien suomalaisten artistien kanssa.

Nykyään toimin monissa konserteissa ja projekteissa musiikillisena tuottajana ja liidaajana.

"Laulaa suruasi saat, jos se hiukan lohduttaa,

sillä ehkä se on tuhkaa, jota aika

timantiksi puristaa."

- Make Perttilä: Timantti

Make_Hires-0607 1.JPG

kuva: Tommi Levy

Musiikki

Pyrin lauluissani pohdiskelemaan elämää syvällisesti ja rohkeasti. Lauluni eivät ole totuuden julistamista vaan lempeää ja lohduttavaa kuulijan kohtaamista. Lauluni ovat akustishenkisiä ja tekstilähtöisiä.

 

Klassisen kitaran koulutus kuuluu soitossani. Kun aloitin kitaransoiton opiskelun 10-vuotiaana Lappeenrannan musiikkiopistossa, opiston rehtori Mauri Hannikainen totesi kitaran olevan kuin luotu käsiini. Siltä se on aina itsestänikin tuntunut. Kitara on ensirakkauteni ja se rakkaustarina on elinikäinen.

"Joskus löysit silmieni taa,

sinne oli syksy jo saanut.

Se oli meidän salainen maa,

puiden yllä keltaiset kaavut.

Pisarat ikkunaa peitti,

pikkuisten purojen reitti.

- Make Perttilä: Silmiesi taa

perttilä-0564.JPG

kuva: Tommi Levy

Historia

Synnyin Etiopiassa lähetyslapsena ja asuin osan lapsuuttani siellä. Aloitin kitaransoiton opiskelun Lappeenrannan musiikkiopistossa vuonna 1985. Samoihin aikoihin aloin myös tehdä omia lauluja. 1990-luvun alkupuolella kiersimme Suomea Duo Make&Hannes -kokoonpanolla. Julkaisimme myös albumin vuonna 1992 (Duo Make&Hannes, Musiikkifarmi). Ylioppilaaksi kirjoitin Savonlinnan Taidelukiosta.

Aloitin opiskeluni vuonna 1994 Sibelius-Akatemian solistisella osastolla. V. 2000 suoritin kitaransoiton A-tutkinnon ja tein myös ensimmäisen soololevyni Huomenta ilo. Tuossa vaiheessa esiinnyin myös lukuisilla äänitteillä kitaristina, laulajana, sovittana, säveltäjänä ja sanoittajana.

Vuonna 2005 liityin Exit-yhtyeeseen. Ensimmäinen levytykseni Exitin riveissä oli Cecilia, johon sävelsin ja sanoitin mm. kappaleen Uutta sarastaa. Tuo laulu vakiinnutti paikkansa Exitin keikkasetissä ja YouTubessa sillä on yli 180000 katsomiskertaa. 

Tuottajan roolissa olen toiminut vuodesta 2007 alkaen. Kaksi uralleni erityisen merkittävää levytuotantoa ovat olleet Pekka Simojoen levyt: Ylistys (2012) ja Häikäisevän kirkas (2018). Simojoen levyjen taiteellisena tuottajana ja sovittajana minut on kaksi kertaa palkittu kultalevyllä (Ylistys ja Nordic Praise).

 

Laulujani on äänitteiden lisäksi julkaistu useissa nuottikirjoissa. Itselleni merkittävä asia on, että v. 2004 tekemäni laulu, Tahtosi tiellä, löytyy nykyään virsikirjasta. Se on virsi nro 930.

Olen toimittanut kaksi Nuoren seurakunnan veisukirjaa: versiot 2010 ja 2015. Toimin niissä myös nuotintajana. 

Vuodesta 2013 lähtien olen toiminut YLE TV1:n Nojatuolikirkko -ohjelman musiikillisena tuottajana ja kapellimestarina.

" Viime yönä annoin ajatusten liitää

ja tuulten tuoda sinut takaisin.

Siinä ihmetellen kuinka vuodet kiitää,

me hiljaa halattiin ja yöhön palattiin,

ja aamu oli hiiltä hehkuvaa."

- Make Perttilä: Unta

perttilä_bändi-5294.JPG

kuva: Antti Vuori

Yhteistyö

Musiikki on vuorovaikutusta sekä soittajien kesken että soittajien ja yleisön välillä. Se, että lavalla on hyvä ja turvallinen olo, on esiintyjälle ensiarvoisen tärkeää. Turvallinen olo syntyy siitä, että ympärillä on yhtäaikaa parhaat ystävät ja huipputaitavat musiikin ammattilaiset. 

Muusikkojen ja taiteilijoiden yhteisö on minulle hyvin tärkeä. On valtava rikkaus saada tehdä musiikkia alansa parhaiden kanssa. Erityisen kiitollinen olen siitä rakkauden ja välittämisen ilmapiiristä, jota saan muusikkoystävieni lähellä kokea.

"Huomenta ilo!

Sä nukuitkin jo aika pitkään.

Huomenta ilo!

En tohtinut vain sua herättää.

Huomenta ilo!

Nyt lumi peittää mustanharmaan maan.

Huomenta ilo!

Ja seuralaisen susta varmaan saan."

- Make Perttilä: Huomenta ilo

bottom of page